Kalbin Yavaş Atması (Bradikardi)

Sağlıklı bir yetişkinde kalp hızı dakikada 50 ile 100 arasında olmalıdır. 50’nin altına indiği durumları bradikardi yani kalbin yavaşlaması olarak tanımlarız. Günlük hayatta bu seviyelerin altını nadiren görürken özellikle uyku sırasında kalp hızımız 40’lara kadar bile düşebilir.

Kimlerde bradikardi görülür?

Bradikardinin en masum hali olan formu sporcularda görülür. Uzun süre spor yapan kişilerin nabzı 50’lerde atması hatta bazen daha aşağı rakamlara kadar düşmesi günlük hayatta görülen bir durumdur ve herhangi bir tedavi grektirmez.

Hastalık olarak tanımlanabilecek formlarsa daha çok yaşlılarda görülen bradikardidir. Bu kişilerde kalbin ileti sisteminin yaşlanmasına bağlı olarak fonksiyonları yavaşlar hatta bazı noktalarda tamamen fonksiyon kaybına bağlı ciddi yavaşlamalar ve kalp durmalarına sebep olabilir.

Kalp krizi, damar tıkanıklıklarının kronik etkileri, açık kalp ameliyatı veya ameliyatsız yöntemle kalp kapak değişimleri (TAVI) gibi işlemlerde de ileti sisteminde bozukluklar ve aşırı yavaşlamalar görülebilir.

Kalp yavaşlatıcı ilaçların aşırı dozda ve kombinasyon halinde kullanımı ve halk arasında deli bal olarak bilinen bir bal türünün kullanımı da geçici olarak kalp hızında aşırı düşüşlere ve geçici kalp pili takılması ihtiyacına sebep olabilir.

Bradikardi kendini nasıl belli eder ?

En sık görülen belirti; baş dönmesi , halsizlik, çabuk yorulma iken daha az görülen ama bradikardinin tehlikeli noktalarda olduğunu gösteren belirti ise bayılmadır.

Bradikardi nasıl tedavi edilir ?

Kalp hızının arttığı durumlarda tedavi için elimizde pek çok ilaç yöntem bulunurken, kalp hızının azaldığı (bradikardi) durumlarında maalesef ilaç tedavileri yetersiz kalmaktadır. Eğer hayati önemde bir bradikardi mevcutsa gerçek anlamda tek tedavi kalıcı kalp pili takılmasıdır. Ancak  bu yöntem girişimsel bir işlem olduğu için bradikardinin geçici bir sebebe bağlı olmadığından emin olmak gerekir.