Kalp sintigrafisi kalp damar hastalığının teşhisinde kullanılan ileri tetkik yöntemidir. Genellikle efor testinden yeterli bilgi alamadığımız durumlarda ya da hastaya efor testi yapılamadığında kalp sintigrafisine başvurulur. Vücuda nükleer bir madde verilerek kalpteki tutulumuna bakılır. Eğer her yerde eşit tutuluyorsa damarda bir tıkanıklık yoktur diyebiliriz. Ama belli bölgelerdeki tutulumda azalma varsa o bölgeyi besleyen damarlarda tıkanıklık olabilir.
Kalp sintigrafisinde hastaya düşük oranda radyasyon içeren radyoaktif ilaç verilir. Kan akımı yoluyla kalp damarlarına ve kalp kasına ulaşan radyoaktif maddenin dağılımı özel kamera ile izlenir. Buradaki tutulumlar değerlendirilerek damarda tıkanıklık olup olmadığı belirlenebilir. Kalp sintigrafisi öncesinde hasta efor testi bandını kullanmalıdır. Yorulduktan sonra ilaç enjekte edilip görüntüleme yapılır. Aynı işlem dinlenmiş haldeyken de yapılıp değerler karşılaştırılır.
Kalp Sintigrafisi Zararlı mıdır?
Herkesin ilk endişe duyduğu şey verilen ilaçtaki radyasyonun zarar verip vermeyeceğidir. Rahatlıkla söyleyebiliriz ki alınan radyasyon tipik bir röntgen filmindeki kadardır. Verilen radyoaktif ilaç zamanla özelliğini kaybedecek ve vücuttan doğal yollarla atılacaktır.
Kullanılan radyoaktif maddelerin yan etkisi yoktur. Fakat egzersiz yerine dipiridamol gibi ilaçlar ile test yapılacaksa buna bağlı bulantı, çarpıntı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi basit ve geçici yan etkiler meydana gelebilir. Verilen radyoaktif maddelerin miktarları çok az ve vücuttan atılmaları hızlı olduğu için size ve etrafınızdakilere ciddi bir zarar söz konusu değildir.